Unika kvaliteter och förutsättningar
Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt där tidigare industrimark omvandlas till stad, på mark som Stockholms stad äger.
Marken förvaltas av exploateringskontoret, som även projektleder utvecklingen i nära samarbete med andra delar av stadens bolag och förvaltningar*. Projektet finansieras genom försäljning av mark och tomträttsavgälder.
2000 började planeringen av Norra Djurgårdsstaden och 2004 inleddes marksaneringen. 2009 bestämde kommunfullmäktige att stadsutvecklingsprojektet ska bli ett föredöme inom hållbar stadsutveckling.
Stadsutvecklingen 2009 jämfört med 2020
Flygbild 2009. Foto: Lennart Johansson
Flygbild 2020. Foto: Lennart Johansson
De visioner och mål som 2010 beslutades av kommunfullmäktige reviderades 2017 i Program för hållbar stadsutveckling och är åter uppe för revidering och för nytt beslut i kommunfullmäktige 2021. Fem strategier ligger till grund för arbetet som kopplar samman hållbarhetsmål och stadsbyggnadsprinciper och omfattar ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter.
Norra Djurgårdsstaden präglas av mångfald och kontraster. Här finns en variation av stads- och naturmiljöer med olika karaktär och uttryck, från småskalig bostadsbebyggelse och natursköna omgivningar till storskalig industrimiljö för hamn och energianläggningar. Här möts gammalt och nytt, stort och smått. Att bygga vidare på det som finns är en nödvändig förutsättning för ett långsiktigt hållbart stadsbyggande och samtidigt grunden för att skapa en dynamisk och attraktiv stadsmiljö.
Gasverket öppnas upp och levandegörs. Området får nytt liv med nya verksamheter.
Mätarehuset i Gasverket. Interiöra kvaliteter tillvaratas när byggnader ges ny funktion.
Hjorthagens starka lokala identitet behöver hanteras på ett varsamt sätt då stadsdelens tyngdpunkt förskjuts mot den mer omfattande bebyggelsen i Gasverket.
Den nya Värtaterminalen har blivit en förlängning av stadens offentliga rum genom ett taklandskap som är tillgängligt för allmänheten. Foto: Stockholms Hamnar
Staden och hamnen utvecklas parallellt och närmar sig varandra. Hamnen i Norra Djurgårdsstaden är en viktig entré till Stockholm. Foto: Stockholms Hamnar
Rivning av cisterner på Loudden. Här ska ett modernt stadsområde med innerstadskaraktär växa fram.
Flygbild över del av Nationalstadsparken och Stockholm. Stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden innebär att en ny stadsfront bildas mot Nationalstadsparken på flera platser.
Norra Djurgårdsstadens centrala läge med närhet till både Lilla Värtans vatten och Kungliga nationalstadsparken, ger unika förutsättningar. Hjorthagens bebyggelse knyter an till Gasverket där gasproduktionen upphörde 2011. De gamla industribyggnaderna har stor potential för nya inspirerande användningsområden. En del av industrierna så som energiproduktionen i Värtaverket och hamnens verksamhet, kommer att vidareutvecklas, medan andra, så som oljehanteringen på Loudden kommer att avvecklas.
Vattnet är ständigt närvarande och bidrar till platsens dynamik. Hamnområden planeras för att bli en naturlig del av staden. När staden öppnas upp och kopplas ihop, kan människor enklare röra sig till fots eller cykel, både inom och genom området.
Genom att förstärka och skapa spridningszoner för flora och fauna genom området till angränsande Nationalstadsparken, stärks naturvärden och samband. Parkerna och grönstråken sätter också sin tydliga prägel på denna del av Stockholm.
*De bolag och förvaltningar som främst deltar i utvecklingen är stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, miljöförvaltningen, stadsdelsförvaltningen, Stockholms Hamnar och Stockholm Vatten och Avfall